Το ιστολόγιο αυτό δημιουργήθηκε κυρίως για να προσφέρει επιβοηθητικό υλικό (ζωγραφιές, εικόνες, τραγούδια κλπ) στους Ορθόδοξους κατηχητές και να συνεισφέρει στην περαιτέρω διαδικτυακή ανταλλαγή τέτοιου υλικού, με σκοπό να εμπλουτιστεί το έργο του κάθε κατηχητή. Για αυτό ακριβώς και ονομάστηκε "Κατηχητής": γιατί κατά κύριο λόγο απευθύνεται σε κατηχητές. Το υλικό αυτό βεβαίως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από οποιονδήποτε άλλον ενδιαφέρεται, όπως γονείς, δασκάλους κλπ. Η επιλογή του υλικού είναι ενδεικτική.

Κατήχηση είναι η διδασκαλία της χριστιανικής Πίστεως. 
Κατηχητής ιστορικά, ήταν αυτός που κατηχούσε τους κατηχουμένους.
Σήμερα, στην Ελλάδα, κατηχητής είναι συνήθως αυτός που διδάσκει στο Κατηχητικό Σχολείο μιας Ενορίας. Ο κατηχητής μπορεί να είναι Κληρικός ή λαϊκός. Ο κατηχητής, όταν είναι λαϊκός, κατά την εκτέλεση του σημαντικού αυτού έργου του, τελεί υπό την εποπτεία του ιερέως στο Κατηχητικό Σχολείο της Ενορίας του οποίου διδάσκει, καθώς και υπό την εποπτεία του Γραφείου Νεότητος της τοπικής Ιεράς Μητρόπολης. Ο κατηχητής δεν παίρνει χρήματα για αυτό το έργο του, αλλά το εκτελεί αποκλειστικά και μόνο για την αγάπη του Χριστού. Η Εκκλησία λειτουργεί σε διάφορες πόλεις ειδικά φροντιστήρια για την επιμόρφωση των υποψήφιων κατηχητών. Τα μαθήματα αυτών των φροντιστηρίων είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα.
Πέρα από αυτά, βεβαίως, σημαντικότατο κατηχητικό έργο επιτελούν και αυτοί που κατηχούν συμμετέχοντας στην Ιεραποστολή της Εκκλησίας μας ανά τον κόσμο, τηρώντας με αυταπάρνηση την εντολή του Χριστού: "πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη...".

Σκοπός του ιστολογίου είναι αποκλειστικά ο εμπλουτισμός του επιβοηθητικού υλικού των κατηχητών (με σχετικές ζωγραφιές, εικόνες, τραγούδια κλπ για τα παιδιά), έχοντας υπόψη ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις τα οικονομικά των Ενοριών είναι πενιχρά, και ως εκ τούτου ενδέχεται να είναι δύσκολο σε έναν κατηχητή να αγοράζει ο ίδιος βιβλία κλπ. Επιπλέον θα αναφέρονται διευθύνσεις στο διαδίκτυο με σχετικό αξιόλογο υλικό, όταν αυτές είναι γνωστές, ώστε να μπορεί ο κάθε κατηχητής να εμπλουτίζει το υλικό και τις γνώσεις του και από το διαδίκτυο.

Όσον αφορά στις αγιογραφίες/ζωγραφιές, το υλικό που θα εκτίθεται αποτελεί προϊόν ηλεκτρονικής επεξεργασίας: Οι γνωστές αγιογραφίες συνήθως μετατρέπονται σε σχέδια, που μπορούν να χρωματιστούν πλέον εύκολα από τα παιδιά κατά την διάρκεια του Κατηχητικού ή στο σπίτι. Γενικά στα παιδιά, όπως είναι γνωστό, αρέσει πολύ να ζωγραφίζουν και να τραγουδούν, κάτι που κάνει το μάθημα στο Κατηχητικό πολύ ευχάριστο για αυτά.
Τις εικόνες του ιστολογίου αυτού μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε με διάφορους τρόπους.
α) Να κάνετε κλικ πάνω στην εικόνα, και αφού αυτή ανοίξει, να την εκτυπώσετε στον εκτυπωτή σας και κατόπιν να την βγάζετε φωτοτυπίες και να τις μοιράζετε στα παιδιά.
β) Να τις αποθηκεύετε στον υπολογιστή σας, ώστε να τις έχετε σε ηλεκτρονική μορφή ανά πάσα στιγμή. Αυτό γίνεται αφού κάνετε κλικ πάνω στην εικόνα και αφού αυτή φορτωθεί στον υπολογιστή, κάνετε δεξί κλικ πάνω της και διαλέγετε την επιλογή "Αποθήκευση εικόνας ως", και κατόπιν την αποθηκεύετε σε κάποιο σημείο του υπολογιστή σας. Κατόπιν από εκεί θα μπορείτε να την τυπώνετε όσες φορές θέλετε. Η ποιότητα της εκτύπωσης είναι καλύτερη με αυτό τον τρόπο.

Τους στίχους των τραγουδιών του ιστολογίου μπορείτε να τους τυπώσετε και να τους μοιράζετε στα παιδιά. Μπορείτε επίσης να κατεβάσετε όσα τραγούδια είναι διαθέσιμα για κατέβασμα. Αν συναντήσετε δυσκολίες στο κατέβασμα των αρχείων, πατήστε ΕΔΩ για αναλυτικές οδηγίες. Η σημερινή τεχνολογία μπορεί να διευκολύνει κατά πολύ και το έργο των κατηχητών. Μπορείτε ακόμα και να "περάσετε" τα τραγούδια στο κινητό σας προκειμένου να τα ακούσουν τα παιδιά, χωρίς να χρειάζονται κασετόφωνα ή άλλες συσκευές ήχου.

Παρακαλούνται οι επισκέπτες του ιστολογίου να εκθέτουν τυχόν σχόλιά τους για το εν λόγω υλικό και για αυτό το ιστολόγιο. Αν κάποιοι επιθυμούν, μπορούν επίσης να αποστέλλουν σχετικό υλικό (ζωγραφιές, τραγούδια κλπ), αν έχουν, στο e-mail: katixitis@gmail.com .

Ως προς τα θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας: Αν κάποιος δημιουργός διαπιστώσει ότι σε αυτό το ιστολόγιο παρατίθεται άθελά μας υλικό δικής του πνευματικής ιδιοκτησίας και επιθυμεί να αναφερθεί το όνομά του ή το έργο του ή να αφαιρεθεί το σχετικό υλικό, παρακαλείται να στείλει σχετικό μήνυμα στο e-mail: katixitis@gmail.com προκειμένου γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες.

Επίσης αν κάποιος παρατηρήσει στο αναρτημένο υλικό τυχόν λάθη ή ανακρίβειες, παρακαλείται να στείλει μήνυμα στο παραπάνω e-mail.

Το μεγαλύτερο μέρος του υλικού που υπάρχει στο παρόν ιστολόγιο, δημιουργήθηκε από κατηχητές από διάφορα μέρη της πατρίδας μας, οι οποίοι μας το στέλνουν μέσω e-mail. Τους ευχαριστούμε θερμά! 

Επικοινωνία

ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: katixitis@gmail.com