Το ιστολόγιο αυτό δημιουργήθηκε κυρίως για να προσφέρει χρήσιμο επιβοηθητικό υλικό (ζωγραφιές, εικόνες, τραγούδια κλπ) στους Ορθόδοξους κατηχητές και να συνεισφέρει στην περαιτέρω διαδικτυακή ανταλλαγή τέτοιου υλικού, με σκοπό να εμπλουτιστεί το έργο του κάθε κατηχητή. Βεβαίως, το υλικό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από οποιονδήποτε άλλον ενδιαφέρεται, όπως γονείς, δασκάλους κλπ.

Κατηχητής ιστορικά, ήταν αυτός που κατηχούσε τους κατηχουμένους.
Σήμερα, στην Ελλάδα, κατηχητής είναι συνήθως αυτός που διδάσκει στο Κατηχητικό Σχολείο μιας Ενορίας. Ο κατηχητής μπορεί να είναι Κληρικός ή λαϊκός. Ο κατηχητής, όταν είναι λαϊκός, κατά την εκτέλεση του σημαντικού αυτού έργου του, τελεί υπό την εποπτεία του ιερέως στο Κατηχητικό Σχολείο της Ενορίας του οποίου διδάσκει, καθώς και υπό την εποπτεία του Γραφείου Νεότητος της τοπικής Ιεράς Μητρόπολης. Ο κατηχητής δεν παίρνει χρήματα για αυτό το έργο του, αλλά το εκτελεί αποκλειστικά και μόνο για την αγάπη του Χριστού. Η Εκκλησία λειτουργεί σε διάφορες πόλεις ειδικά φροντιστήρια για την επιμόρφωση των υποψήφιων κατηχητών. Τα μαθήματα αυτών των φροντιστηρίων είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα.
Πέρα από αυτά, βεβαίως, σημαντικότατο κατηχητικό έργο επιτελούν και όσοι συμμετέχουν στην Ιεραποστολή της Εκκλησίας μας ανά τον κόσμο, τηρώντας με αυταπάρνηση την εντολή του Χριστού: "πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη...".

Στο ιστολόγιο αυτό δεν θα εκτεθούν υποδειγματικά κατηχητικά μαθήματα. Σκοπός του ιστολογίου είναι αποκλειστικά ο εμπλουτισμός του επιβοηθητικού υλικού των κατηχητών (με σχετικές ζωγραφιές, εικόνες, τραγούδια κλπ για τα παιδιά), έχοντας υπόψη ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις τα οικονομικά των Ενοριών είναι πενιχρά, και ως εκ τούτου ενδέχεται να είναι δύσκολο σε έναν κατηχητή να αγοράζει ο ίδιος βιβλία κλπ. Επιπλέον θα αναφέρονται διευθύνσεις στο διαδίκτυο με σχετικό αξιόλογο υλικό, όταν αυτές είναι γνωστές, ώστε να μπορεί ο κάθε κατηχητής να εμπλουτίζει το υλικό και τις γνώσεις του και από το διαδίκτυο.

Όσον αφορά στις αγιογραφίες/ζωγραφιές, το υλικό που θα εκτεθεί αποτελεί προϊόν πολύωρης ηλεκτρονικής επεξεργασίας. Οι γνωστές αγιογραφίες συνήθως μετατρέπονται σε σχέδια, που μπορούν να χρωματιστούν πλέον εύκολα από τα παιδιά κατά την διάρκεια του Κατηχητικού ή στο σπίτι. Παρόλα αυτά, εκθέτονται και αρκετά έτοιμα σχέδια. Όταν οι ζωγραφιές προέρχονται από βιβλία και τα τελευταία είναι γνωστά, τότε αυτά θα αναφέρονται, ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί αν επιθυμεί να τα αγοράσει, πράγμα που συνίσταται. Γενικά στα παιδιά, όπως είναι γνωστό, αρέσει πολύ να ζωγραφίζουν και να τραγουδούν, κάτι που κάνει το μάθημα στο Κατηχητικό πολύ ευχάριστο για αυτά.
Τις εικόνες του ιστολογίου αυτού μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε με διάφορους τρόπους.
α) Να κάνετε κλικ πάνω στην εικόνα, και αφού αυτή ανοίξει, να την εκτυπώσετε στον εκτυπωτή σας και κατόπιν να την βγάζετε φωτοτυπίες και να τις μοιράζετε στα παιδιά.
β) Να τις αποθηκεύετε στον υπολογιστή σας, ώστε να τις έχετε σε ηλεκτρονική μορφή ανά πάσα στιγμή. Αυτό γίνεται αφού κάνετε κλικ πάνω στην εικόνα και αφού αυτή φορτωθεί στον υπολογιστή, κάνετε δεξί κλικ πάνω της και διαλέγετε την επιλογή "Αποθήκευση εικόνας ως", και κατόπιν την αποθηκεύετε σε κάποιο σημείο του υπολογιστή σας. Κατόπιν από εκεί θα μπορείτε να την τυπώνετε όσες φορές θέλετε. Η ποιότητα της εκτύπωσης είναι καλύτερη με αυτό τον τρόπο.

Τους στίχους των τραγουδιών του ιστολογίου μπορείτε να τους τυπώσετε και να τους μοιράζετε στα παιδιά. Μπορείτε επίσης να κατεβάσετε όσα τραγούδια είναι διαθέσιμα για κατέβασμα. Η σημερινή τεχνολογία όπως βλέπετε μπορεί να διευκολύνει κατά πολύ και το έργο των κατηχητών. Μπορείτε ακόμα και να "περάσετε" τα τραγούδια στο κινητό σας προκειμένου να τα ακούσουν τα παιδιά, χωρίς να χρειάζονται κασετόφωνα ή άλλες συσκευές ήχου.

Παρακαλούνται οι επισκέπτες του ιστολογίου να εκθέτουν τα σχόλιά τους για το εν λόγω υλικό και για αυτό το ιστολόγιο, καθώς και να αποστέλλουν σχετικό υλικό (ζωγραφιές, τραγούδια κλπ), αν έχουν, στο e-mail: katixitis@gmail.com ώστε να διορθώνεται οτιδήποτε χρειάζεται και να εμπλουτίζεται ταυτόχρονα το υλικό του ιστολογίου. Στο ως άνω e-mail μπορείτε να στέλνετε και αγιογραφίες σας για να μετατραπούν σε σχέδια που να μπορούν να χρωματιστούν από παιδιά και να αναρτηθούν σε αυτό το blog ή να ζητάτε να βρούμε εμείς σχετικά σχέδια που χρειάζεστε και να αναρτηθούν κατόπιν σε αυτό το blog. Έχοντας εξάλλου υπόψη ότι πολλοί κατηχητές και άλλοι ενδιαφερόμενοι ενδέχεται να μην έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και στις σχετικές τεχνολογίες, παρακαλούνται όσοι κατηχητές έχουν πρόσβαση σε αυτά να διαδίδουν το υλικό τους και στους συναδέλφους τους, ώστε να εμπλουτίζεται το κατηχητικό έργο τους.

Πέρα από αυτά, υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας η οικονομική εκμετάλλευση του υλικού που αποτελεί προϊόν του πνευματικού κόπου κάποιου άλλου (όπως π.χ. για εμπορικούς σκοπούς).
Αν κάποιος δημιουργός (ζωγράφος, συγγραφέας, εκδότης, συνθέτης κλπ) διαπιστώσει ότι σε αυτό το ιστολόγιο παρατίθεται άθελά μας υλικό δικής του πνευματικής ιδιοκτησίας και επιθυμεί να αναφερθεί το όνομά του ή το έργο του ή να αφαιρεθεί το σχετικό υλικό, παρακαλείται να στείλει σχετικό μήνυμα στο e-mail: katixitis@gmail.com προκειμένου γίνουν οι δέουσες ενέργειες.
Καλή προσπάθεια!

Επικοινωνία

ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: katixitis@gmail.com